Jägarens risk att skada sig

Ute i skogen kan man lätt skada sig och som jägare kanske man ibland löper än lite större risk. Nerverna är på helspänn och man längtar efter att få se det där djuret. Säkerheten kan alltså bli något som prioriteras bort en hel del. Men vilka skaderisker finns det?

Skott som går fel

Ibland kan det gå av vådaskott utan att man räknar med det. Ibland kommer man åt avtryckaren, andra gånger är det tekniska fel på vapnet. Det kan också vara så att man tror att vapnet inte är laddat och så går skottet av. Ett vådaskott kan träffa väldigt illa och man kan som jägare rent av avlida.

Halkrisken

I skogen kan man lätt halka till på rötter eller stenhällar. Risken blir än större om det har regnat eller om det är snö ute. Om man har bra skor på fötterna minskar risken att halka, och man kan även ha broddar på skorna för att ytterligare minska risken.

Fästingar

Något man inte ska underskatta är fästingar. De kan sprida väldigt allvarliga sjukdomar och man kan drabbas av långvariga biverkningar. Just fästingarna är ingen skada i sig men om man upptäcker en sådan gör man klokt i att ta bort den så snart man kan. Redan innan jakten bör man smörja in sig med fästingmedel. Det är dock klokt att välja en variant som inte doftar allt för starkt eftersom djuren då kan skrämmas iväg.

Attack från vilda djur

Även som jägare kan man råka ut för att vilda djur attackerar. Både vargar, björnar och vildsvin kan attackera, men även älgar kan bli sura om det vill sig illa.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Skaderisker för jakthunden

september 13, 2021

När jakten går fel

november 18, 2021