Vildsvinsjakt är nödvändig

Som alla känner till har den svenska vildsvinsstammen vuxit rejält de senaste årtiondena, vilket bidragit till att jakt på vildsvin är nödvändig. Svenska bönder har drabbats hårt av vildsvinens framfart där de vilda svinen har ätit upp grödor och bökat upp odlingsmark. Enligt LRF (Lantbrukarnas Riksförbund) orsakar vildsvin skador för runt 1,1 miljarder kronor årligen. Det är ingen tvekan om att vildsvinsjakt är mycket viktig men problemet har varit att jägare tidigare inte kunnat sälja köttet vidare till konsumenter. Detta bidrog till det så kallade vildsvinspaketet där Jordbruksverket, Livsmedelsverket, Statens veterinärmedicinska anstalt och länsstyrelserna fått i uppdrag att bland annat skapa förutsättningar för försäljning av vildsvinskött i Sverige. Handlingsplanen har numera utvidgats för att utöka mängden av vildsvinskött i den offentliga sektorn samt den privata sektorn.

En kontrollerad population

Vildsvin förökar sig mycket snabbt och deras population måste kontrolleras för att minska skador på grödor och mark samt minska trafikolyckor som orsakas av vildsvin. Vildsvin är vad som kallas klövvilt i Sverige, vilket innebär att grundläggande regler för vildsvinsjakt är desamma som för annat klövvilt. För att kunna jaga vildsvin behöver jägare tillstånd från markägare, måste följa regler för jaktsäsonger, ha vapenlicens samt jaktkort. Säsongen för jakt på vildsvin är lång och sträcker sig från 16 april till 15 februari. Däremot är suggor med kultingar fredade och får inte skjutas. När det gäller årsungar gäller jaktsäsong hela året. Vildsvinsjakt med hund är tillåtet från 1 augusti till 31 januari. Jägare har tillåtelse att skjuta obegränsat antal vildsvin, dygnet runt.

Lantbrukare

Lantbrukare som inte själva jagar men är i behov av hjälp att skydda sina grödor från vildsvin kan få detta från Svenska Jägareförbundet via vildsvinshjälpen. Med jägares hjälp slipper lantbrukare oroa sig över vildsvinen och kan istället fokusera på den egna produktionen. Det kan hända att du även behöver förstärka din maskinpark. För att kunna hitta bra begagnade maskiner är nätauktioner hos Blinto ett mycket bra val. Det här är Sveriges snabbast växande nätauktionstjänst som bygger på modern digital teknik i kombination med personlig service. Hos Blinto kommer du att hitta ett mycket brett urval av maskiner såsom begagnade traktorer, vagnar, skogsmaskiner, skördare och mycket mer. Det finns även ett bra utbud av maskiner inom anläggning och entreprenad såsom minigrävare, grävmaskiner, hjullastare och mycket mer från välkända tillverkare som exempelvis Caterpillar, Volvo och Åkerman.

Hör vildsvinen hemma i Sverige?

En diskussion som pågått under en längre tid är om vildsvin fanns i Sverige eller inte. Troligtvis var vildsvinen en del av den Svenska faunan fram till medeltiden men utrotades någon gång under 1500- till 1600-talet. Vildsvinsjakt är inte något nytt utan har förekommit under lång tid, särskilt när någon friherre eller kunglighet hade intresse av vildsvinsjakt. Även om de utplanterade vildsvinen hölls inom hägn lyckades några djur rymma (vilket vildsvin är duktiga på). Slutresultatet är att Sverige fått tillbaka vildsvinen i den svenska naturen och deras population måste kontrolleras. Som väl är har svenska folket börjat upptäcka att vildsvinskött är gott att äta, vilket bidragit till att det börjar löna sig för jägare att jaga vildsvin.

Author

root@localhost.localhost

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *