Tillstånd och att vara nybörjare

Det kan alltid kännas lite nervöst att vara nybörjare inom något och samma sak gäller inom jakt. Det är en hel del att hålla reda på och om man inte har någon att fråga kan det bli än svårare att faktiskt komma igång med jakten. Här tar vi upp en del som kan vara bra att ha koll på.

Jägarexamen

Innan man börjar jaga måste man ta jägarexamen och det är teoretiska samt praktiska prov som visar på att man har rätt kunskaper för att vara lämplig som jägare. Teorin kan man läsa på egen hand men man måste genomgå de praktiska proven hos en godkänd provledare. Provet innehåller flera frågor om olika delar och varje prov kan ha olika frågor. Det gäller alltså att man läser på om allt. I provet ingår också praktiskt skytte med både hagel och kula.

Jaktkort

När man ger sig ut med målet att fälla ett djur ska man också ha ett

jaktkort och det ska kunna visas upp för kontrollanter samt polisen om de frågar om saken. Jaktkortet kostar 400 kronor och alla måste ha det, oavsett om man bara går i drev eller om man är hundförare utan vapen i jaktlaget. Undantaget är dock personer under 18 år som inte äger några jaktvapen.

Tillstånd att jaga

När man ger sig ut på jakt måste man också ha tillstånd från den som äger marken att jaga. Det allra bästa är om man har ett skriftligt tillstånd. Då blir det inga missförstånd och man har ett papper att visa upp om någon skulle fråga. Att jaga utan tillstånd räknas som tjuvjakt och det kan sluta med rättsliga följder eller till och med fängelse.

Börja med jakt

Ibland blir man sugen på att börja med en hobby eller syssla trots att man inte vet så mycket om den. Ett sätt att börja med jakt är genom att kontakta ett jaktlag eller en jägare i närheten och fråga om man kan få vara med under en jaktdag. I regel är det inga problem. Man kan också få ut mycket av att titta på filmer eller serier om jakt. På många skjutbanor kan man också gå kurser i jakt och då låna vapen. Man får inte ta med vapnen ut i skogen, utan man är begränsad till banans tavlor.

Gå med i ett jaktlag

När man har sin jägarexamen kan man börja leta efter ett jaktlag att gå med i. I regel finns det ett begränsat antal platser och ibland letar lagen specifikt efter vissa typer av jägare. Kanske söks en jägare med jakthund, en eftersökshund eller personer som mestadels vill gå i drev. Ju mer flexibel man är som jägare, ju lättare har man i regel att hitta plats i ett jaktlag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vad behöver jägaren?

februari 10, 2022

Bästa bilen för jakten

augusti 3, 2022