Vad behöver jägaren?

Som jägare behöver man en hel del saker, men även flera tillstånd och dokument. Här tar vi upp några av de viktigaste sakerna att ha som jägare.

Vapen och vapenlicens

När man ska ut och jaga behöver man såklart ett vapen. I Sverige är det inte tillåtet att jaga med pilbåge utan det är skjutvapen som gevär och pistol som används. När det gäller vapen måste man ha en

vapenlicens för att få inneha vapnen. Den kan man först ansöka om efter att man fått jägarexamen. Många tror att man får ha luftgevär för jakt utan licens men så är inte riktigt fallet. För att få jaga med luftgevär måste gevären ha en viss kraft och det är bara svagare luftgevär som inte kräver licens. Det är viktigt att tänka på att det tar ett bra tag att få sin licens från polisen. Man kan räkna med minst tre månaders handläggningstid.

Jaktkläder

Jaktkläder är också bra att ha som jägare. Det är tåliga plagg som smälter in bra i naturen. Plaggen ska vara lätta att röra sig i och tillverkade i ett tyst material som inte prasslar för mycket. Jaktkläder finns i flera olika storlekar, modeller och prisklasser. Man kan också köpa plagg på second hand vilket är ett bra alternativ om man inte vill spendera fullt lika mycket som på nya kläder.

Ryggsäck

En bra jaktryggsäck behöver varje jägare. De flesta ryggsäckarna har en stol man kan fälla ut och det är väldigt smidigt ute i skogen. Det är bra om ryggsäcken fördelar lasten bra över ryggen så man inte får ont eftersom det kan bli en bra bit att gå i skogen. Ryggsäcken bör också vara lagom stor så man får plats med allt man behöver. Samtidigt ska den inte vara allt för klumpig då den i så fall gör att man syns lättare i skogen.

Bra skor

Ett par bra jaktskor hör till utrustningen. Skorna ska vara bekväma att gå i, ge bra grepp och stötta vaden. På så vis blir risken mindre att man trampar snett och skadar sig. Det kan vara bra att ha jaktskor för flera säsonger om man planerar att jaga året runt. Under sommaren kan man inte gå omkring i ett par tjocka vinterstövlar till exempel.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hitta en jaktmark

januari 28, 2022